Page 70 - Blokken og Djupfjord
P. 70

på 16.000 er fordelt «...paa 32 fuldt indbetalte og paa navn lyd- ende aktier...»
STAVANGERTUR
Andreas er heldig på fiske denne vinteren og våren, og han legger av 500 kroner til Stavangertur for å hente nybåten. Han og Petra kommer til byen den 5. juni. Båten skulle etter avtalen være klar i begynnelsen av juli, og i et brev til broren sin i Amerika datert
Stavanger 22. august 1907 skriver Petra:
Vi har nå vært her i 11 uker. Dere visste vel at Andreas skulle få
dampbåt bygget i Stavanger? Den skulle være ferdig til utstillingsbåt i Bergen den 4. juli, men da vi kom hit den 6. juni, sto bare ribbe- nene nakne, så vi skjønte nok at vi ikke ble så snar. Men at vi skulle bli så lenge, det hadde vi aldri trodd. Jeg kunne nå sannelig vært i Amerika på besøk hos dere hvis jeg hadde begynt turen i tide.
Hun forteller at maskinisten er kommet for en måned siden, og dessuten er Håkon Ellingsen fra Fiskfjorden der for å hjelpe dem på hjemturen. Han er akkurat kommet til Norge etter et opp- hold i Amerika.
Og så får vi endelig vite litt mer om denne svære og kostbare båten:
Jeg må fortelle dere litt om båten. Den er 65 fot lang og 16 fot bred. Den har 40 hesters maskin og den blir nokså pen. Hvis vi får den fotografert, skal dere få bilde. Den skal ha seil, og vi tror den blir ferdig siste dager av august.
De er nå begynt å male. Du kan tro det blir koselig. Både ka- hytt og lugar. Det er også bysse på dekket som er av jern.
Andreas er nå ute i byen og gjør innkjøp av forskjellige ting til båten. Kikkert, klokke, barometer og jeg vet ikke alt.
Andreas jobber med å få båten ferdig. Petra treffer trivelige mennesker, hun går i selskap og er med på landtur. Hun nyter sommeren og tenker at hun aldri hadde drømt om at hun skulle få det så behagelig i sin tid. Hun spiller krokket, leser gode bøker og gjør håndarbeid. Hun og Andreas bor hos en frue og betaler 64 kroner måneden. De spiser fisk en dag i uken, ellers er det ferskt og saltet kjøtt og suppe. Dessuten er det kaffe og kaker både morgen og aften! Skipsregisteret fra Det Norske Verites for 1908 viser at Rosenbergs Mekaniske Verksted i Stavanger i september 1907 leverer byggnr. 22, «D/S Blokken», til rederiet Blokkens Hav- fiskeselskab, Sortland. Skipets fører er Andreas Glad. Båten har
69


   68   69   70   71   72