Page 149 - Blokken og Djupfjord
P. 149

31te mai. Det høres trist ut fra vestfronten. Skal de allierte tape så er Norges skjebne avgjort. Men en slik urettferdighet kan aldri seire. I går var jeg på Sortland. Der var en slik masse flyktninger som kom. De kom ustanselig med alle slags farkoster. Noen skulle like til Kirkenes. Jeg snak- ket med noen av dem. Det var forferdelig hva de har lidd. Her er tre i Blokken som har vært fanget av tyskerne ved Lillehammer. De rømte og kom hit. I går natt kom 300 soldater til Sortland. Der var fullt av soldater i går i gatene. De frykter visst for tyske tropper skal komme dit, de er alle vegne de djevle. Hvis ikke Amerika nu kommer oss til hjelp så er vi visst solgt. Ja, skal vi bli under deres makt så trøste oss.
9de juni. I dag er vi uten fedreland!
HYTTA 7-9-1940
Kjære dere alle.
I kveld har jeg det så velsignet fredelig opp i dalen. R og jeg, han er
ute og fisker og jeg har nettopp kokt kaffe og har det så varmt og godt. Ønsker dere skulle vært her en stund hos oss, men jeg får vel neppe se noen av dere mer hvis jeg ikke skulle finne på å komme over en tur og besøke dere. Men som det nu er, går ikke det heller. Vi har forresten ikke råd å være så flott dessverre. Er glad vi skraper oss gjennom livet så vi ikke sulter i hjel. Rasjonene strekker bra, men man får fare fint frem. Det er just ikke flott nettopp. Kan forresten ikke skrive om noe, best
å tie, men vi får ikke en trådsnelle uten vi kjøper kort først og får det stemplet. Ikke en tøybit hvor lite det er. Hvis det har gått an så måtte dere nu sendt meg noe til hjelp. Har aldri tigget før. Nu vet jeg ikke hva jeg skal finne på.
Tenkte ikke i fjor at jeg ikke kunne sende en liten julepakke. Har strikket sådanne pene lusekofter til Roy og Martha og Ragnhild sin jente. Trodde å få ferdig til de to minste guttene, men tør ikke sende. Har visst ikke lov heller å sende ull ut av landet. Nu vet jeg så lite hva jeg har lov til.
Bevare meg for en sommer vi har hatt, bare regn stadig. Det har ikke vært så pass sol at lillegutt fikk være ute heller. Nu har de hatt kikhoste begge to Jarle også. Den kom med de evakuerte til Blokken og alle barn har den. Men den er nokså mild. Jeg husker da dere hadde den, for en jobb jeg hadde hele vinteren. Tiden går fort nu har dere selv barn og jeg er gammel. Blir 70 år til vinters. Synes det bare er kort tid siden jeg var 20.
Vet ikke om du har fått alle mine brev. Har nu det femte snart ferdig siden 9. april, men du har visst ikke fått dem. Kanskje de ikke har bestått sensuren og er tilintetgjort.
Nu har vi vært og sett etter multer. Her er høstlig men vakkert. Skogen står i alle farver, bjerka gul, rogn og asp er blodrøde. Som de virker fine i år. Ja, jorden har drukket så meget blod som aldri før. I gamle dage sa de skogen var rød i krig.
Tverrelva var så stor som Mississippi, Rolf måte bære meg på ryggen. . . 148   147   148   149   150   151