Page 12 - Preview
P. 12

              12
Reginedagan 2023
Program Onsdag 26. juli
med sin ektemann Tryggve Andersen. Senere reiste hun sammen med familiemedlemmer eller alene.
Den eldre Regine Normann hadde behov for å søke tilbake, reise tilbake i sitt eget liv og til viktige hendinger. Hun hadde behov for å takke.
Samtalen mellom Marta Nerhus, Gøril Karlsen og Liv Helene Willumsen forsøker å knytte sammen ulike perspektiver på Regine Normanns liv – der Vestlandet spiller en viktig rolle gjennom de minner som fortsatt er levende på Hammerhaug i Hardanger. Blant annet finnes der en gullring med grønn stein, i eie av familien til Regine Normanns beste venninne i bygda.
Arrangementet er ved Bø museum. Vi starter ved portrettet ute og går inn etter hvert. Vær velkommen!
OM SAMTALERNE:
Marta Nerhus fra Ølve i Kvinherad bor og arbeider i Bergen. Hun
var i Bø i 2022, i et Artist in Residence-prosjekt, og laget et portrett av Regine Normann. Det var da hun leste Liv Helene Willumsen sin biografi om Regine Normann at hun ble klar over Regines bånd til Hammerhaug, som er en del av Ølve, Martas hjembygd. Marta er kunstner og sier om sin arbeidsteknikk: «Med strengen og det strikka råmaterialet modellerer eg skulpturar og objekt eller arbeid for vegg og installasjonar i rom. Jobbar oftast med tema for utstillingar og har lenge leita etter uttrykk og form for å få fram forteljingar om saker eg synst er viktige i samfunnet og det å vera menneske i vår tid.»
Liv Helene Willumsen er fra Bø og bor i Tromsø. Hun jobber
på universitetet i Tromsø. Hun har to doktorgrader: i historie om trolldomsprosessene i Skottland og Finnmark, i litteratur om Regine Normanns forfatterskap. Hun er forfatter av biografien «Havmannens datter. Regine Normann – et livsløp». Under arbeidet med biografien var hun på Hammerhaug og snakket med flere av de menneskene som kjente Regine Normann.
   Foto: Christoph Bouvier
16.00–17.30
Regine Normann og Vestlandet – Samtale mellom Marta Nerhus, Gøril Karlsen og Liv Helene Willumsen.
Sommeren 2022 møttes to kvinner under Marta Nerhus sitt storslagne kunstverk på Bø Museum, som nettopp var avduket. Den ene kvinnen var kunstneren Marta Nerhus. Den andre var Liv Helene Willumsen, som har skrevet biografien «Havmannens datter. Regine Normann – et livsløp». Dette møtet ledet til denne samtalen om Regine Normann og Vestlandet, som finner sted nettopp på Bø Museum.
Forfatteren Regine Normann (1867–1939) hadde hjerte for en bestemt plass på Vestlandet, nemlig Hammerhaug i Hardanger. Hun reiste dit flere ganger og fikk et nært forhold til mennesker som levde der.
Den beste venninnen til Regine ble Marta Hammerhaug, gift Presthus. Hun ble boende på nabogarden til gården Nerhus. Også landskapet på Hammerhaug kom til å bety mye for Regine Normann.
De første gangene hun besøkte Hammerhaug, kom hun dit sammen
Foto: Christoph Bouvier
Gøril Karlsen er leder av Stiftelsen Regine Normann. Hun bor i Bø og er lærer ved Sortland videregående skole. Hun leder samtalen mellom Marta og Liv Helene.
Inngang: kr 150,– inkludert kaffe og kake. Sted: Bø Museum (kart: 6)
Arrangør: Stiftelsen Regine Normann
  Bergersen-gruppen støtter Reginedagene 2023
   


   10   11   12   13   14