Page 152 - Blokken og Djupfjord
P. 152

Nikoline Heaningea, f. Strøm, og Kåre Glad på slåttmarka.
 Etter noen år med fraktefart langs norskekysten, kjøpte Kåre Glad, i 1958, skøyte fra Årsund på Nordmøre. Båten fikk navnet «Skjold». Skjold var utrustet for reketrål men Kåre fisket torsk med garn om vinteren, og sei for yttersida av Vesterålen om sommeren. I tillegg kom forskjellige fraktoppdrag. Båten var 38 fot lang, og bredde typisk for en Colin Archer skøyte. Bygd i 1912 av eik ved Moens Båtbyggeri i Risør. En usedvanlig god sjøbåt med 17/24 hk «Gideon», men skøyta var opprinnelig rigget for seil, med master festet helt ned i kjølen.
Kjennetegnet på en god sjøbåt ligger i måten den beveger seg i ruskevær. Hvordan den rytmisk beveger seg med havet, ikke stopper opp, men kommer hurtig tilbake, klar for neste bølge- topp.
Etter Lofotfiske med garn vinteren 1959, ble skøyta fornyet ved Blokken Skipsverft. Den fikk ny lugar og nytt styrhus. Et Simrad ekkolodd ble også montert.
Nå fulgte noen år med fiske og fraktoppdrag i kombinasjon med anleggsarbeid for Vesterålens Kraftlag, Televerket og Statens Vegvesen.
Driften med «Skjold» ble etter hvert avsluttet og Kåre Glad endte sin yrkeskarriere som fast ansatt i Vegvesenet.
Kåre blir enkemann 13. desember 1980. I likhet med Borghild, dør Nikoline 69 år gammel.
151   150   151   152   153   154