Page 238 - Blokken og Djupfjord
P. 238

Forrige side: Flyfoto Trond Løkke, Vesterålen Turlag.
likte ikke gutten, og var rasende over forholdet. Det gikk imidler- tid ikke bedre til enn at jenta ble gravid. I sin fortvilelse gikk hun opp til Svartdalen, og svømte ut til den lille holmen som ligger i Svartdalsvatnet. Der tok hun sitt eget liv. I ettertid heter det seg at hun «går igjen», og det er mange troverdige mennesker som påstår at de har sett henne. Det er helst i skodde og regnvær hun viser seg.
En gang satt en sportsfisker og drakk kaffe og spiste nista si ved vatnet. Da kom Svartdalskjerringa og tigde mat og kaffe. Fiskeren ble så redd at han spratt opp, og la på sprang det meste han klarte ned til Blokken. Utstyret ble liggende igjen ved vatnet. Etterpå har sportsfiskeren fortalt litt om episoden. Svartdalskjerringa var kledd i sorte klær, og så temmelig skummel ut, men han ville ikke ha mer prat om saken da han ble utspurt om flere detaljer.
En annen sportsfisker, en unggutt, satt og kokte kaffe og stek- te pølser. Da kom kjerringa igjen og ville ha mat og kaffe. Han ble hysterisk redd, lempet alt utstyret i sekken og sprang for livet hjem. Det ble fortalt at han var helt kvit og fordreid i ansiktet da han kom ned til folk. Faren pakket ut ryggsekken til gutten, og der lå pølsene, panna, kaffekjelen og alt fiskeutstyret om hverandre.
I gamle dager ble man gjerne advart mot å gå til Svartdalen på grunn av Svartdalskjerringa.
237

   236   237   238   239   240