Page 199 - Blokken og Djupfjord
P. 199

skift sto ferdig for å tømme vognene, skifte batteri på loken og hente ammunisjon for neste salve. Det tok vel en time før gassen var så pass utluftet at lastingen kunne begynne.
Det var Harald Brobakk og Sigmund Steffensen. Petter Fager- heim hadde sykepermisjon, så jeg hadde tatt hans plass i noen dager; såkalt dobbelskift. Denne dagen følte jeg meg imidlertid så utkjørt at jeg orket ikke. Å arbeide 16 timer i døgnet blir hardt i lengden. Dette reddet sannsynligvis livet mitt.
Harald Brobakk og Sigmund Steffensen kjørte inn, lastet opp. De ble oppmerksom på at ene hjørnet i underhengen sto igjen. Når et borehull sto igjen var det en regel at man blåste luft opp hullet i tilfelle der var ammunisjon igjen. Hvis det var noe igjen, fikk man som regel en dundrende hodepine av ammunisjonsstø- vet. Man sløyfet derfor ofte blåsingen og passet bare på å bore slik at vi gikk klar av det gamle hullet. Det var det de hadde regnet med nå også, men som altså ikke lyktes.
Etter å ha boret et stykke, skar boret seg inn i tennsatsen i bun- nen, den eksploderte og kastet ut en stor steinblokk som traff Ha- rald Brobakk i den ene foten. Beinet ble ikke brukket men mus- kler, sener og blodårer ble skåret over. Sigmund Steffensen som holdt boremaskinen, fikk denne i brystet og eksplosjonstrykket i ansiktet.
Nå var gode råd dyre. Sigmund var blind og brystet forslått. Ha- rald hadde bare en fot og blødde mye. Med hverandres hjelp kom de seg fram til loken, og mens Sigmund kjørte sa Harald ifra om kjøringen. De kom seg ut og fram til verkstedet hvor reparatøren Karstein Kristiansen, som hadde tatt kurs i førstehjelp, forsøkte å få stanset blødningen, noe han også greide. Hele brakkelaget ble nå alarmert for å få de tilskadekomne til sjøen. Det begynte å bli mørkt, og det var nordlig kuling med snø og vanskelig å ta seg fram. En måtte gå på ski og dra sykekurven som det var festet ski under.
Sigmund Steffensen hadde ennå ikke fått synet tilbake. Han måtte leies ned.
Tross vanskeligheter kom vi oss ned til sjøen. Der lå båt med doktor om bord. De to hardt skadde kom seg omsider inn på Stokmarknes sykehus hvor operasjon og blodoverføring straks ble foretatt. Harald Brobakk fikk et langt sykehusopphold etter den- ne hendelsen. Sigmund Steffensen gikk det bedre med. Han ble sendt til Bodø hvor han fikk øynene renset og var tilbake igjen etter en ukes tid.
198   197   198   199   200   201