Page 145 - Blokken og Djupfjord
P. 145

BREVENE MELLOM DJUPFJORD OG USA
Kontakten mellom de som dro ut og de som ble igjen, ble for- midlet med brev. Disse brevene er en kilde verdt et eget studium. Brevene forteller ofte nøkternt om hvilken hverdag og virkelighet de som ble igjen her heime stod overfor, og hvordan de hadde det de som dro.
BREV TIL ERNA FRA ROLF DATERT 7. MAI 1933 Kjære deg!
Skal endelig prøve om jeg kan få sammensatt noen ord såpass at det blir til et brev. Har tenkt på å skrive helt siden du reiste, men det har blitt med tanken hittil.
Ja nu har vi streva fra oss en vinter, - ser iallfall at det lysner av vår atter igjen. Men det går sent enda, sny og atter sny. De siste dagene har foran- dret seg litt, nu ser vi det grønnes så smått, bare det kan bli varmere går snyen snart bort.
Vi har det sånn alminnelig, bare alt for lite fortjeneste. Ingenting av vinterfisket, bare så vidt vi klarte utgiftene, ikke bare for oss, men for de fleste. Får håpe det blir noe i vår, som kan bli penger av.
Hos dere er vel sol og sommer for lenge siden. Har ofte ønsket å ha vært der, men jeg må si som fanten «det man ikke kan få, nytter ei å tenke på». Må gratulere med en sønn, og nu er det bare en datter igjen, men gjør en norgestur snart, så blir det nok, ikke sandt? Hvorledes har dere det forresten, er friske og raske? Enn Erling, har han arbeide. Har du plantet frøan du tok med, så når jeg kommer bortover på besøk finner jeg ikke frem for furu og granskog. Enn Ragnhild og P, hvorledes har de det? P har vel arbeide. Ragnhild er fremdeles like sparsom på blekk og papir
som hun har vært.
Skal hilse deg fra Ola og Olina. Vi var der en tur for en stund siden.
Ola var klein-pusken siden han kom fra Lofoten, men han flirte like godt for det. Alfons var også blitt sjuk i vinter, han skulle på «Vensmoen» først i mai. Magnus er både «bokk og bjørn» nu, som de sei. Forresten tok stormen stabburet deres i vinter og la det med døra ned og vinduet den veien som taket peika før, så når ho Oline skulle dit måtte ho selvfølgelig inn gjennom vinduet.
Det ble ikke så vi sendte deg «Hjemmet», fordi de slutta å føre bladet i Blokken. Men skal se om jeg kan rusk i sammen noen blad og kryssord- oppgaver og sende deg, hvis du vil.
Mor sier at hun skal skrive snart. Sender den såkalte prinsesse Astrids vals, som du visstnok ba om.
Så får du hilse Erling og R & P så meget. Så får du ha det bra og ikke la det bli alt for lenge før jeg får høre fra deg, så skal jeg prøve å svare litt oftere enn hittil.
Hilsen Rolf
144
   143   144   145   146   147