Page 12 - Sommeravisa 2022
P. 12

 12 SOMMERAVISA Torsdag 16. juni 2022 Bladet Vesterålen –Detersomåværepåhavet
TRAPPA: Trappa fra akterseksjonen i DS «Finmarken» fra 1912 er et
– Jeg skulle bare hatt mer tid, for her er det mye å se, sier Gabriele Ott på Nor- gesferie fra Tysk- land, etter sin første tur i Hurtigrutemu- seet på Stokmark- nes.
Tor Johannes Jensen
torjo@blv.no
Det er nesten et skip i flaske her Gabi Ott fra Berlin vandrer omkring. I hvert fall et skip i glass og ramme. Det ærverdige hurtigruteskipet MS «Finnmar-
ken» fra 1956 svever en meter over golvet i Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Og dette er den første sommeren museet er i drift, etter at det ble åpnet av kulturministeren i fjor.
– Det var interessant å få gå omkring i det gamle skipet her inne.Deterjosomågåietskip på havet, sier hun.
– Jeg har akkurat vært i las- terommet på «Finnmarken» og sett en spennende film om his- torien. Nå skulle jeg bare hatt mer tid, så jeg kunne fått med meg enda mer, legger hun til.
Fordetermyeåseidetna- sjonale hurtigrutemuseet. Her er historien om hvordan skipe- ne bandt den lange vakre, vær- harde og farlige kysten av Nor- ge sammen fra 1893. Dyktige sjøfolk seilte i praksis i blinde om nettene før moderne navi-
gasjonsutstyr kom dem til hjelp. Museet forteller hvordan det var mulig.
Her kan man stå på brua av det landsatte skipet. Her finnes dessuten både modellskip, skipsutstyr og uniformer, en kafé som er ei tidsreise til 1960-tallet, og originale 110 år gamle salonger fra det prakt- fulle dampskipet DS «Finmar- ken», som gikk i hurtigrute. De er som en smak av «Titanic», pietétsfullt restaurert til gam- mel glans.
Selve museumsbygget er blitt et landemerke. Det ruver over Stokmarknes, enten man kom- mer over land eller sjø, og den skrå formen er en del av histo- rien om skipet på innsida, for den finner du igjen i skipsside- ne.
stykke Hurtigrute-historie i seg selv.
FOTO: Tor Johannes Jensen
RØKESALONG: Pipa ligger klar i røkesalongen fra DS «Finmarken» i Hurtigrutemuseet. FOTO: TOR JOHANNES JENSEN
HURTIGRUTEMUSEET: Museumsbygget på Stokmarknes er blitt et landemerke.
FOTO: Tor Johannes Jensen

   10   11   12   13   14