Page 5 - Vesterålen skreifestival
P. 5

På vakt 24 timer i døgnet
– året rundt
Lurer på du hva de gjør på jobben, de som bemanner redningsskøya «Knut Hoem»? Du kan få et innblikk i livet om bord under skreifestivalen. AV TONE MARIT SØRENSEN
Til kai ved hurtigrutanløpet på Myre ligger rednings- køyta «Knut Hoem» på sin faste plass.
Den 25 år gamle skøyta dupper i vannskorpa etter bårene fra  skebåtene som komer inn i havna, som perler på ei snor. Det er ettermiddag og fangstene skal leveres å mottakene.
Mye dykk og slep
Ombord er det rolig, men går alarmene legger skip- per Anders Klaussen og hans mannskap ut. Det er de som holder hjulene i gang i  skeriene.
Redningsskøytene langs kysten er alltid i berdskap. De trår til med bistand når noe gå galt for  ske åten.
– Vi er på vakt 24 timer i døgnet, 365 dager i året, sier skipperen.
Mye av jobben de på redningsskøyta gjør består av dykking og sleping. De gjør også litt loskjøring.
– Vi er også ambulanseberedskapen for de som er bosatt i Øksnes Vestbygd. Vi er litt som poteten, vi kan brukes til alt, humrer skipperen.
Rolig så langt
Så langt i vinter har det vært rolige dager for mann- skapet på redningsskøyta.
Det er nå været ruskes til at de får mye å gjøre. – Det er når det blir det vi kaller grensevær at vi
ofte får noe å gjøre, det er da  skerne plages. Så langt i vinter har det vært en lang periode med kaldt, klårt og rolig vær, og dermed har det vært rolig for oss. sier Anders Klaussen.
Men værsituajonen kan fort snu seg.
– Mesteparten av jobben vår er sleping og dyk- king, i forbindelse med at  skebåter enten har fått bruk i propellen, eller motortrøbbel, sier han.
De tre om bord er  re uker å jobb. Og de stortrives.
– Det er en grunn til at redningsselskapet har skippere som har stått i jobben i 30 og 35 år. Vi trives veldig godt. Vi får tildelt en båt, og så bestyrer vi den, og bestemmer når tid det skal gjøres vedlikehold på våren og sommeren, og alt annet, sier Klaussen.
Berget fra skjær
Noen dager på jobb er dramatiske. Klaussen minnes spesielt en redningsaksjon utenfor Sandnessjøen der en  skebåt forliste, og de berget en  sker som klamter seg til et skjær – i siste liten.
– Det er ikke så ofte vi har den type aksjoner, men det ofte når det er dårlig vær at vi må ta laus og gå ut, sier han.
Under åpen dag får alle mulighet til å komme om bord og se i redningsskøyta.
– Det er en del av jobben vår, at vi skal vise oss
fram, og i skreifestivalen er vi et supplement til alt det andre som skjer, sier Klaussen.
Også kystvakta blir til stede under festivalen, og skal ha åpen båt i Myre havn.
Under skreifestivalen bidrar redningsselskapet med Åpen båt, og alle er velkomne om bord på RS «Knut Hoem». f.v skipper Anders Klaussen, Johannes Elias Joensen og Pål McGinnis. (Foto: Tone M. Sørensen)
Redningsskøya Knut Hoem
Visste du dette om redningsselskapet?
• Redningsselskapet, fullt navn Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, og ble stiftet av Kristiania Kjøbmandsforening 9. juli 1891.
• Redningsselskapets formål er å redde liv, berge verdier og verne kystmiljøet i norske farvann og å drive opplysnings- og ulykkesforebyggende arbeid for å bedre sikkerheten for de som ferdes på sjøen.
• Redningsselskapet er en frivillig, humanitær orga- nisasjon og drives ved hjelp av innsamlede midler og et statlig bidrag over Fiskeri- og kystdeparte- mentets budsjett på 54,4 millioner kroner (2011).
• De ti siste årene har 350 mennesker blitt reddet fra den visse død og 1000 fartøy berget fra forlis av en av de 42 redningsskøytene som dekker nor- skekysten fra Hvaler til Vardø.
(Kilde: Wikipedia)
VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL 2016 5


































































































   3   4   5   6   7