Page 27 - Vesterålen skreifestival
P. 27

– Skreifestivalen er et løft
Geir Rognan ved Sommarøy produksjonslag mener en festival i skreiens tegn, er viktig for å synliggjøre fiskeriene. – Vi får vist oss fram på en positiv måte, og markedsføringen vi får i utlandet er gull verdt, sier han. AV TONE MARIT SØRENSEN
mune nummer én i år, svaret på det får vi når seson- gen er over. Det er tegn som tyder på at det kanskje ikke blir så god tilgjengelighet på  sken som det man har vært vant md tidligere, sier han.
Markedsføring viktig.
Mat er blitt en viktig og populær del av festivalen.
– Vi er en stor  skerikommune, så det er viktig å
få vist betydningen av det vi drar på land her. Det gjø- res et  nt arbeid for å markedsføre sjømat, selvfølge- lig ledet av Norges sjømatråd, sier Rognan.
Er det  ne varer, så er det salgbart, og  sken fra Vesterålen er kvalitet.
I fjor satte Norge rekord i sjømateksporten. Fisk er den nye oljen.
– Hva tror du om framtida til  skerinæring, vil veksten fortsette?
– Jeg har levd såpass lenge, at det eneste jeg er sikker på er at der vil komme svingninger. Da er det viktig at man er rustet og solide nok, til å ta disse svingningene. At man har litt i bakhånd, til en brakar- dag, etter en knakardag, smiler Rognan.
Etter alle disse årene, han stortrives ennå som  skekjøper.
– Det  ne med dette yrket er variasjonen, ingen dager er like. Sånn sett er det ei spennende næring å
Da Geir Rognan ved Sommarøy produksjonslag ble spurt i russetida hva han skulle satse på for framtida, så svarte han at han håpte at han skulle lukte  skeslog alle sine dager.
– Det har jeg holdt, enten om bord i båt på  ske, eller her, humrer Rognan. Foreløpig er det rolig ved Sommarøy produksjonslag, om lag 25 båter leverer hit, og alle er ute denne godværsdagen.
– Men det er ikke det helt store gammeldagse  s- ket ennå. Det kommer nok litt senere, sier han. I tida skreifestivalen pågår er det full rulle i  skeriene.
– Så egentlig har vi ikke så mye tid til å delta i selve festivalen. Men vi prøver selvfølgelig alt vi kan for å legge til rette for besøkende og journalister som kommer hit da. Det at vi har ildsjeler som står bak og arrangerer denne festvalen er  ott, fordi den er et løft for næringa, sier han.
Internasjonal næring
Både utenlandske journalister og samarbeidspartnere gjester Øksnes i løpet av vinterdagene skreifestivalen pågår.
– Vi er jo ei internasjonal næring, nesten alt vi produserer blir eksportert. Svært lite selges innad i landet. Derfor er den omtalen og markedsføringen vi får i utenlandske medier viktig, sier Rognan.
Fersk sken herfra havner i supermarked i Europa, i Frankrike, Spania og Tyskland, noe av eksporten går til USA og noe til Asia også. Salt sk blir i hovedsak eksportert til Portugal.
– Det er god etterspørsel i markedet, vi har godt salg av de varene vi har nå for tida, sier Rognan.
Hektisk
I skreifestivalen er det mange typer arrangementer,  skeriminister Per Sandberg kommer og det gjør også en delegasjon fra Norges Sjømatråd og kokker.
– Vi strekker oss så langt vi kan for å imøtekomme
Førsteklasses fisk
alle, samtidig som vi har full drift her, så det er litt
utfordrende og hektisk, men det er viktig å få vist fram
næringa, sier han om betydninga av skreifestivalen.
av ypperste kvalitet!
I skreikommune nummer en, er det egentlig helt drive i. Selvsagt er det av og til også hektisk og lange riktig at skreien blir feiret til gangs. dager, men det tror jeg er noe som ligger i folkesjela
– Nå er jeg ikke helt sikker på om vi blir skreikom- her, at man står på når det er sesong, sier han.
Vi støtter VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL!
Havnegata 3 – 8430 Myre Tlf. 76 11 97 00
VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL 2016 27
Foto: Trond K. Johansen, Bladet Vesterålen


































































































   25   26   27   28   29