Page 22 - NorLense
P. 22
22
Telt fra NorLense
BLANT DE BESTE I VERDEN
Hele 60 telt fra NorLense sto på rekke og rad under NATO-øvelse på Sessvollmoen. Alle foto: NorLense.
NorLense har siden slutten av 90-tallet utviklet og produsert en rekke ulike telt-varianter. Det hele startet med en forespørsel fra Sivilforsvaret i Lofoten og Vesterålen, og siden den gang har ballen bare rullet videre. I dag har bedriftens telt vært brukt rundt over hele verden, inkludert Nordpolen, og responsen er svært bra.
Den siste kom fra Røde Kors som brukte telt fra flere leverandører under jordskjelvkatastofen i Nepal. – Vi foretrekker telt fra NorLense fremfor andre, lød tilbakemeldingen.
Leder ved Forskning og Utvikling (FoU) feltberedskap Kurt Johan- sen er ansvarlig for alt av FoU-telt hos NorLense. Foto: Bjørn Eide.
Dekker de fleste behov. FOU-leder for NorLenses teltavdeling, Kurt Johan- sen, forteller at de spesial tilpasser en rekke telt ut fra kundenes behov. – Vi lager alt fra åstedstelt for politiet, og opp til større feltsykehus
satt i formasjon. Våre løsninger er fleksible og teltene kan bygges opp i stort sett alle formasjoner. Røde Kors og militære operasjoner rundt om i hele verden har ofte med telt fra NorLense i sine beredskapspakker. Her i Norge er både Forsvaret, Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB), Sivilforsvaret, og Politiet noen av kundene, men det finnes mange flere.
Johansen forteller at de har et tett samarbeid med Direktoratet for Sam- funnssikkerhet og Beredskap (DSB) helt fra begynnelsen av teltproduk- sjonen på Fiskebøl. DSB er også tilsluttet en organisasjon fra de nor- diske landene ved navn International Humanitarian Partnership (IHP). IHP jobber igjen på oppdrag fra FN. For FN sender de blant annet ut telt for bruk som losji for FNs personell, og også spesialtilpassede telt til feltsykehus og pleie. I 2010 signerte NorLense en rammeavtale med det Norske forsvaret og DSB. Denne avtalen gikk ut på leveranser av forleggningstelt. I den avtalen inngikk også leveranser av mindre felt- sykehus. Et av disse ble donert til Serbia og tatt i bruk der.
Godt rykte. Teltene fra NorLense har godt rykte på seg ute blant bru- kere rundt om i hele verden. De er enkle å montere, solide, driftssikre og kan tilpasses de fleste behov. Teltene er konstruert på en måte som gir lite volum. En stor fordel teltene fra NorLense har i forhold til kon- kurrentene, er stabiliteten ved temperaturforandringer. Teltene holdes oppe ved hjelp av pølser fylt med 7 bars lufttrykk. Luftens egenskaper gjør at den krymper og utvider seg ved ulike temperaturer. Dette har NorLense løst på en glimrende måte, som gjør at teltene er stabile i va- rierende temperaturforhold. I tillegg er de nærmest vedlikeholdsfrie og har svært få løse deler. Teltene tåler også dårlig vær. Under en øvelse i Sverige ble det uvær og vind opp i hele 40 sekundmeters vind. Dette er godt over orkan. Teltleiren ble evakuert og da personellet kom tilbake da været hadde løyet, sto teltene like godt.
Telt fra NorLense til Nepal. Det største jordskjelvet Nepal har opplevd på 80 år fant sted lørdag 25. april i år. Norges Røde Kors som var en av mange organisasjoner som ble mobilisert. De har en god del forhåndslagret utstyr og sendte dermed både personell og utstyr til det katastrofe ram- mende området. NorLense har tidligere levert flere av sine oppblåsbare telt basert på høytrykks teknologi til Røde Kors. Flere av disse teltene ble sendt til Nepal. Tilbakemeldingene fra Røde Kors har vært veldig gode. De er svært godt fornøyd og foretrekkes fremfor andre. Teltene fra NorLense ble anvendt som feltsykehus i Nepal.