Page 199 - På hyttetur i Vesterålen
P. 199

























I Sørfjorden var det alltid 
spennende å prøve fiskelyk- 

ken, ikke minst i bekker og 

elver. Her er Marius 
Kvalshaug i aksjon, en 

Datter av Marius Kvalshaug, Britt-Inger, foran uthuset på Ingemannhytta i 1973. Denne gang rundt 1960.

bua ble bygd på begynnelsen av 1940-tallet for oppbevaring av telt og annet utstyr.
(Bilde utlånt av
Britt Inger Kvalshaug)


i teltene. Mang en ørretmiddag bidro de med både fra vannene 

og fra elva. De vandret i terrenget og de plukket bær lenger ut bJøR n

på sommeren. Pass av geitflokken hørte med. Etter noen uker sto Før det kom vei gjen- 

slåtta for tur heime i Kvalsaukan. Da var det å dra heimover med nom Bogklubben i 
1934, ble stien over 
geitflokken på samme viset langs Sørfjorden. Når slåtta var over og 
Kråkberget brukt av 
tørrhøyet i hus, bar det til fjells igjen med både folk og dyr. Når 
barna i Gombogen, vår 
tiden for skolestart nærmet seg, måtte mødre og barn, sammen 
og høst, når de skulle til 
med geitflokken, avslutte sommeroppholdet og dra heim igjen.
skolen på Flesnes. Hele- 

På fjellet og heime
ne Thomassen, som 
bodde i Bogen, var født 

Arbeidsoppgavene var mange og tradisjonsbundne, i samsvar med i Sørfjorden. Hun var 

generasjoners erfaring. Ved slakting av rein var det forskjellige deler en dag først på 

som skulle takes vare på for bearbeiding og utnytting. Det gjaldt 1900-tallet på tur langs 

horn, huder, klauver, leggskinn, huden av reinhode, sener samt denne stien da hun kom 
for nær en bjørn i Sør- 
prekevering av innmat.
fjorddalen. Hun benyttet 
Ved teltet ble det stekt brød i gryte over ildstedet. Ofte var 
et gammelt knep, som 
det klappakaker som man stekte av brøddeigen på samme vis. 
gikk ut på å ta av seg 
Fjellgraset var næringsrikt, og geitene leverte feit og kraftig melk. 
noen av klærne som hun 
Ysting var et viktig gjøremål. Velsmakende brunost og kvit geitost hengte over en kjepp 

var salgsvarer. Når osten hang til tørk i røykljoren i teltet, fikk den eller en stokk i terrenget. 

en spesiell røyksmak.
En heldig avlednings- 

Brensel var viktig til enhver tid. Til ildstedet i teltet kunne manøver, mens hun selv 

det meste brennes, ofte ikke helt tørr ved. Sur røyk var gjengs og lurte seg mot Sørfjorden 

holdt mygga litt på avstand. Veden som ble brukt under gryta for lenger oppi lia.

brødsteiking, og enda viktigere ysting, måtte være småkleven og 

skikkelig tørr. Spesielt til ystinga var det viktig med jevn varme og 195
Ingemannhytta 
rett temperatur.







   197   198   199   200   201