Page 97 - Blokken og Djupfjord
P. 97
AGENT FOR O. A. DEVOLDS SØNNER AALESUND
I 1910 innleder Adolf Kristoffer Glad en mangeårig forretnings- forbindelse med den kjente ullvare- og trikotasjefabrikken O. a. Devolds Sønner i Ålesund. Han blir fabrikkens agent og tar opp bestilling på ullvarer. Ulltepper, strømper, undertøy og ullgense- re. Han tar også imot ull for fabrikken. Sekker med ull sendes til Ålesund og tilbake kommer ullvarer for store og små. Devolds klær var et begrep langs kysten. Særlig for fiskere og sjøfolk var Devold-genseren som en uniform å regne.
Det var ikke bare fiskere og sjøfolk som benyttet Devolds. Hjør- dis Glad (1902–1994) er notert i 1917 for levering av 10 kg ull, og hun kjøper blant annet noen meter tøy.
På 1940-tallet overtar Rolf Glad devold-agenturet. Han tar i mot ull og tar opp bestillinger av ferdigvarer fram til slutten av 1960-tallet. Så blir jordbruket under Vesterålsalpene mer og mer avsluttet. Ingen sau klippes lenger i våre bygder. Jordbruk mellom bergknausene er ikke drivverdig lenger. En ny tid med overgang til reindyrket pengehusholdning har gitt oss et nytt handelsmønster.
Vi som vokste opp med en fot i den «gamle tida» husker med blandet fryd da vi på høstparten gikk over fra makko til ull. Når de første frostnettene hadde satt inn var det tid for ullundertøyet fra Devolds. Det ble ubehagelig kløe noen dager, men så overtok den varme velvære gjennom en lang og kald vinter, helt fram mot juni neste år. Og når gauken gol innover langs Djupfjorden, da kunne vi snart gå barfota.
Strielva bar sitt navn med rette. Nå er elvas fossefall med kvit skumsprøyt ned etter fjellsida, forstummet for alltid.
For mer enn hundre år siden fant Adolf Kristoffer Glad en stør som hadde for- villet seg til Djupfjorden. Støren lå død i strandkanten.
Hovedsakelig yngre individer (ca. 1 m lange) av alminnelig stør gjester særlig om sommeren Norskekysten. (Gyldendals store konversasjons- leksikon.)
96