Page 8 - Sommeravisa 2022
P. 8

8 SOMMERAVISA
Torsdag 16. juni 2022
Bladet Vesterålen
  I oppveksten, i den finske byen Esbo, drømte Camilla Ilmoni (44) om å se kval. Nå har hun snart tilbrakt halve livet i Vester- ålen. – Det har vært et eventyr. Jeg skjøn- ner godt at folk reiser hit fra hele verden, sier hun.
Fredrik Sørensen
fredrik@blv.no
Ute veksler det mellom sol og regn, denne kalde junidagen. Camilla Ilmoni nyter en varm kopp kaffe i resepsjonen til Hvalsafari AS på Andenes. Det var der eventyret begynte, for 18 år siden.
I 2004 fikk nemlig Ilmoni jobb som kvalsafariguide. Da gikk flyttelasset til barske og røffe Andøy, lengst nord i Nord- land.
– Jeg drømte om å se kval mens jeg bodde i Finland, og endte etter hvert opp som stu- dent i Norge. Nærmere bestemt i Bergen, sier Ilmoni.
44-åringen er blant annet ut- dannet marinbiolog – og det var i studietida hun fikk opp øynene for Vesterålen.
– Vi var på kurs på Svalbard, og der gikk en studiekompis rundt med ei «Team Whalesafari»-skjorte. Den gang visste jeg ikke at kvalsafari fan- tes. Ei heller at Vesterålen fan- tes. Jeg trodde stedene i Vester- ålen var en del av Lofoten, sier Ilmoni, og smiler.
Hun søkte og fant – både kvalsafari og Vesterålen.
– Det ble til at jeg søkte jobb som kvalsafariguide på Ande- nes. Jeg huker ennå bilturen da jeg ble oppringt, med beskjed fra Erwin Fulterer om at jeg hadde fått jobben. Jeg klikka fullstendig, ler Ilmoni.
The Whale blir spektakulært
Ilmoni innser at hun snart har tilbrakt halve livet i Vesterålen, langt fra venner og familie hei- me i Finland.
–Deterlenge,det.Jegerjoi utgangspunktet litt nomade – en ganske rastløs person. Men jeg trives her. Og så har jeg jo The Whale, da, som jeg brenner for, sier hun.
Hvis alt går etter planen åp- ner The Whale – som var Ilmo- nis idé – på Andenes i 2025.
Kort fortalt er The Whale et planlagt opplevelsessenter like ved fyrtårnet på Andenes, som
fokuserer på kvalen og kunn- skapen rundt denne. The Wha- le er ventet å bli nordnorsk rei- selivs nye fyrtårn, og har en prislapp på om lag 400 millio- ner kroner.
– Et av målene med The Whale er å posisjonere Andøy og Vesterålen som en kvaldesti- nasjon i verdensklasse. Det er virkelig et av de aller beste ste- dene i verden for å se kval, blant annet fordi det er et av få steder det er kval hele året, sier Ilmoni.
– Mystisk og spennende
Nå står sommersesongen for tur.
– Hva er det som fascinerer deg så med kval?
– For meg handler det om at kvalen på mange måter er så lik oss. Jo mer du studerer den, jo mer finner du ut. Kvalen har fø- lelser. Den er sosial, og har sin egen kultur, kan du si.
– Samtidig er den jo åpenbart også veldig annerledes. Den le- ver i et element som gjør at vi aldri kan finne ut av alt. Den er mystisk og spennende, sier Il- moni med et smil.
Å leve så tett på kvalene i Andøy er fantastisk, synes hun. – Jeg har jo jobbet med kval- turisme og øvrig turisme i alle år. Det er blitt min ting, sier Il-
moni.
– Men hva er det egentlig med
Andøy, da?
– Det er så eksotisk, så langt nord. Du føler at du er på ytter- ste utpost, med kvalene tett på, sier hun.
– For meg er hele øya spesiell. De store myrområdene, de hvi- te strendene, den ville naturen, og fuglelivet. Bleiksøya som stikker opp som en pyramide, og kystremsa videre mot Stave. Det er veldig fint her.
– Hva bør man gjøre, hvis man først tar turen til Andøy og Vesterålen i sommer?
– For det første: tilbringe mer enn én dag, slår Ilmoni fast.
– I Andøy må det selvsagt bli kvalsafaritur. Fyrtårnet på An- denes og Spaceship Aurora i Oksebåsen er også en opplevel- se, sier hun.
Ilmoni var reiselivssjef i And- øy i sju år, og kjenner derfor kommunen ekstremt godt.
– Sett av tid, og nyt hele kom- munen. Bruk tid på å farte rundt hele øya. Det tar ikke fryktelig lang tid, sier hun.
– Vestsida av Andøya er en opplevelse i seg selv. Fuglelivet på Bleik er et eventyr. Naturen på strekninga det samme. Så har du jo koselige Risøyhamn, med Gammelbutikken, og Al- veland på Dverberg. Det er så mye å gjøre her, bare man tar seg tid, sier Ilmoni.
Glemt er heller ikke alle tur- mulighetene – også til fjells.
KVAL-MEKKA: Camilla Ilmoni flyttet fra Finl
    GALLERI UVER & Betty's Tesalong
Kunstutstilling og kafé
 Galleri, butikk og kafé
Åpent 18. juni til 28. august Tirsdag–søndag kl.12–16 Juli kl.12–17 Mandager stengt
   FOTO: JANE W (nede til venstre) og BJØRN EIDE (øvrige foto)
 Teigan, 12 km vest for Stokmarknes www.uver.no
Drømte om å se kval – n
  å
a   6   7   8   9   10