Page 23 - Sommeravisa 2022
P. 23

Bladet Vesterålen Torsdag 16. juni 2022
SOMMERAVISA 23
  net ned i geitemagen. Det er heller ikke kjent hva som sto der.
Om ikke annet ble det en god historie.
– Det er så koselig å være inne her med dem. Når jeg har pause så kan jeg bare bli liggende sånn, gliser Cathrine.
Men for at det i det hele tatt skal være noe igjen på skriveblokka, tar vi tu- ren videre for å hilse på de mange dyrene på Kvit- nes gård, som saken egentlig skulle handle om.
Halvar og damene
For her på gården tar de maten på alvor. Helt fra hvert minste blad med ugress som plukkes, til den største oksen som skal ende opp som bur- ger. Alt er kortreist, eller fullstendig «ureist», og alle dyrene lever et godt og fritt liv.
På plenen foran det hvi- te hovedhuset, står det noen nyankomne. Tre svarte kaniner reiser seg nysgjerrig på bakbeina og kikker ut mellom nettin- gen i det midlertidige bu- ret. De har akkurat flyttet hit, Halvar og de to da- mene hans Frigg og Frøya. Og det er ikke Halvar Ellingsen, kok- ken, han er oppkalt etter. Det er Halvar Pettersen, sjåføren som brakte dem hit fra Sør-Varanger.
En dag skal de kanskje bli mat. Men først skal de bli flere. Kaninene er de
nyeste dyrene her.
Dyreliv
Et stykke lenger ned mot sjøen går sauene. Vi er på besøk i grevens tid. Over helgen skal de nemlig til fjells. Sammen med deg går også den kastrerte væren Fernando, en av dyrene Cathrine ikke har maktet å kvitte seg med. Han vokste opp inne på kjøkkenet hennes, og er fortsatt håndtam.
Det er også de fire flas- kelammene, med den so- siale Otto i spissen, som følger med oss på resten av rundturen.
For mange av de besø- kende er dyrene på går- den litt av et trekkplaster, noe som også gjør at mange av dem er både håndtamme og godt so- sialiserte.
Nede i sæla trasker de tre ullgrisene rolig rundt. Lenger borte står kyrne, sidet nordlandsfe, med kalven Bruno som det ny- este tilskuddet.
Den gjenværende ok- sen Brage – kompisen Bork blir for tiden servert som burger på Lille Kvit- nes på Sortland – står alene inne i en egen bin- ge. Snart skal han slippes sammen med kviga Ag- nete, og tonen mellom de to tyder på at det nok blir enda en kalv på Kvitnes til neste år.
Sommerferie
Gården og restauranten er nå helt selvforsynt
AVSLAPNING: Bør geitemassasje bli en greie? Tar man turen til Kvitnes, så er det i alle fall fare for å bli overmannet av
denne gjengen.
med kjøtt, forklarer Cath- rine Thoresen. Flokken med geiter skal også vok-
se opp og etter hvert gi melk.
–Viskalogsåfåoppet nytt fjøs her.
For å få nok beitemark, har Kvitnes leid mark fra flere naboer, blant annet til geitene.
– Der har det vært vel- vilje. De aller fleste er bare glad for at det kom-
mer beitedyr.
Og nå skal altså de aller
fleste av dem ut på som- merferie, for å beite på gress og urter og for å spise seg store og mette. Noen skal leve videre. Andre skal etter hvert ende på tallerkenen. Men uansett er det sikkert at de alle har hatt et godt
FOTO: Christine Nevervik dyreliv på Kvitnes.
Og omtrent på dette tidspunktet, ble intervju- et avbrutt. Geitene hadde nemlig kommet seg ut av gjerdet. Og hadde ikke Bladet Vesterålens ut- sendte skyndet seg å gjemme notatblokka, så hadde kanskje dette aldri blitt noen sak.
  VELKOMMEN
TIL GODE SMAKOPPLEVELSER
 DAGENS MIDDAG (TIRSDAG - TORSDAG)
SØNDAGSBUFFET (14-17) FOR 269,-
 ÅPENT:
TIRSDAG - TORSDAG 11-18 FREDAG 11-22
LØRDAG 12-22
SØNDAG 13-19
 MER INFO:
76 20 12 10
sortland@matogvinhus.no www.matogvinhus.no
   Torggata 27, Sortland
   FØLGESVENN: Otto er med på runden.
FOTO: Christine Nevervik


   21   22   23   24   25