Page 246 - Blokken og Djupfjord
P. 246

FORTELLINGER FRA JAKT- OG FISKETURER I DJUPFJORDDALEN
EN DRAMATISK JAKTTUR SOM ENDTE GODT
Jakt har vært en viktig del av livsgrunnlaget for folket som levde under Djupfjord og Blokkenfjellene. I relativ nær fortid kunne en dyktig rypejeger i gode jaktår, hente seg fortjeneste fra Djupfjord- dalen og fjellene tilsvarende en lofotsesong. I vår moderne tid er rypejakt mer en form for rekreasjon og friluftsliv, enn kamp for føden. Denne jakthistorien handler om hva som kan skje på jakt med fuglehund når isen nylig har lagt seg på vannene i dalen.
Jegerne på tur en kald høstdag var Gudmund Strøm (1937– 2011) og Kenneth Glad (f. 1971). Kenneth hadde engelsksetteren Pan med på jaktturen.
Denne dagen var de i Hompan ovafor Storvatnet. Gudmund jaktet i Nova og opp til skaret mot Norddalen. Kenneth og Pan inn mot indre Hompedalsvatnet. Kenneth beveger seg rolig fram mot nedre del av det islagte vatnet. Isen har et tynt slør av nysnø. Engelsksetteren undersøker terrenget i vifteformet mønster, for så med jevne mellomrom å ta seg tilbake til jegeren. Kenneth følger med hunden. Finnes det ryper i terrenget må jegeren være årvå- ken for å observere tegnene fra hunden. Søket viser ikke resultat. Kenneth fortsetter derfor på sørsida av vatnet der stien går. Men da Pan oppdager dette setter han rett ut på den to-tre centimeters isen. Isen er tykk nok til å bære hunden under fart. Men så skjer det fatale. Midt utpå sklir Pan og slår bakstussen mot isflata og går gjennom isen.
Nå blir gode råd dyre. Hunden blir liggende med hodet over is- kanten. Den prøver å få labbene opp på iskanten men klarer ikke å komme seg opp. Fortvilte hyl fyller den ellers stille dalen. Ken- neth vurderer først å avlive hunden. Å vente til den er helt ned- kjølt og synker ned i det iskalde vannet, er utenkelig. Men tanken
 245
   244   245   246   247   248