Page 16 - Vesterålen skreifestival
P. 16
–
–
A
A
r
r
t
t
i
ig
gå
å
s
st
tå
å
i
i
a
a
Innenfor veggene til Myre fiske- mottak er det aktivitet døgnet
på tamp i vintersesongen. AV TONE MARIT SØRENSEN
Konseptet til Myre Fiskemottak er fersk sk. Mest mulig fersk torsk pakket og mest mulig fersk let. I tillegg til dette produseres tørr sk og salt sk. Kvasst tempo
Det er et yrende liv innenfor veggene og rundt dørene når vinter sket pågår.
300 personer arbeider ved hjørnesteinsbedriften, de aller este av de i sesongen.
Truckene hviner i mellom i høyt tempo, det er ettermiddag og skebåtene kommer som perler på
ei snor inn. Kar med sk løftes og veltes over på sløyelinja, der nykvessete kniver og kjappe hende står klare. Det sløyes i et imponerede tempo, det er slog og skeblod og saltvann. Det arbeides så det knaker i armer og sener.
– Javisst får vi fisk
På kaikanten sørger Marius Knudsen for å feste heise- stropp i dagens fangst fra Langnesværing. Nummer 147 fra Øksnes har buken full av torsk, som skal inn på mottaket.
Mens det fra utenfor Stø denne dagen rapporteres om et trått ske, er det en ott fangst som leveres på Myre.
– Javisst får vi sk, ler Marius Knutsen, og fortel-
ler at de har vært utenfor Myre og at det er en grei fangst.
Han arbeider konsentrert mens karene med sk heises opp, og tas videre med inn på mottaket.
Siden etableringen av Myre skemottak i 2006 har utviklingen vært eksepsjonell, fra enn omsetning på
30 millioner i første år, til 220 millioner i 2012. På hau i et kar fyllt av lekker rogn står Kirstin Kvammen, medarbeider for skebutikken S. Hanssen AS.
– Jeg er utskremt her kvær en einaste dag, for å plukke lever og rogn. Det e nu litt artig også å være her, å stå litt i aloen, smiler hun.
16 VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL 2016
l
l