Page 16 - skreifestival-2018
P. 16
Et år med tungeskjærerne
Når Vesterålen Skreifesti- val går av stabelen, har fil- men Tungeskjærerne vært på kinolerretet i et drøyt år. Filmskaper og øksnesvæ- ring Solveig Melkeraaen sier hun har mange idéer til i ermet. – Det er fremdeles mange gode filmer som kan lages fra Øksnes og Vester- ålen, sier hun.
Sverre Idar Lakså
Filmen Tungeskjærerne handler om Melkeraaens niese Ylva, som bor i Oslo, men som i vinterferien reiser til Myre for å lære å skjære tunger. Læremester er jevngamle Tobias Evensen, som har pla- ner om å kjøpe seg båt for pengene.
– Det hele begynte med at lmen var åpnings lm på Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), og det i seg selv er stort, siden hadde vi førpremiere og sko- levisninger i Øksnes under skreifestiva- len, forteller Solveig Melkeraaen.
Hun har reist over store deler av ver- den det siste året, og vist lmen på lm- festivaler og kinoer i Canada, Nederland og Kina, for å nevne noen.
– Ei stund etter lmen hadde premiere fylte vi Colosseum Kino i Oslo, den rom- mer 1000 personer, forteller hun.
Utenfor kinoen kk ungene i Oslo prøve seg på tungeskjæring, med god hjelp fra Tobias og Ylva.
– At vi klarte å få til tungeskjæringa utenfor ere av kinoene var helt fantas- tisk. Det er såpass spesielt med tunge-
skjæring at ungene i Tromsø har heller ikke prøvd det, sier hun.
Hun sier at etter tungeskjæringa i Tromsø ble Myre Fiskemottak ringt ned av folk fra Tromsø som ville kjøpe tun- gepiker, og Myre Redskapssentral måtte sende en stor forsendelse med piker opp- over til Felleskjøpet i Tromsø, som solgte dem på rekordtid.
Nominert til Amanda
Filmen ble også nominert til to Aman- da-priser, men med knallsterk konkur- ranse ble det ikke noen pris.
– Vi konkurrerte med Dyrene i Hak- kebakkeskogen i kategorien beste barne- lm, og i kategorien beste dokumentar konkurrerte vi med et veldig god politisk dokumentar, men uansett er det stort bare å bli nominert, sier hun.
Hun trekker også fram at til tross for at det ikke ble pris på dem, så kk Ylva og Tobias et fantastisk opphold i Hauge- sund.
– Det har vært så artig å reise rundt med de to. Vi var jo på Lindmo også, og der skar vi tunger sammen med Anne Lindmo og Halvdan Sivertsen.
Ylva ble også med til Nederland, da lmen ble vist på en av de mest presti- sjetunge lmfestivalene i Amsterdam.
– Hun ble intervjuet av nederlandsk barne-tv og der kk hun fortelle om hvordan dette med tungeskjæring fore- går, forteller Melkeraaen.
Skal vises på tv
I disse dager skal lmen vises på både svensk og dansk tv, og om ikke lenge skal den også vises på NRK.
– I den forbindelse har vi jobbet med å klippe lmen ned til en times lang ut-
gave. Filmen varer opprinnelig i 88 mi- nutter, så det var et stort arbeid å klippe den ned.
Melkeraaen sier at etter klippinga er lmen enda mer spisset mot tungeskjæ- ring.
– Jeg var i utgangspunktet veldig skep- tisk til hvordan dette skulle gå, men etter klippinga er jeg veldig fornøyd. Vi har tatt bort det som ikke handler om tunge- skjæringa, og det som skjer på skemot- taket har vi tatt vare på, sier hun.
Nå jobbes det også med å gi ut mu- sikken fra lmen, altså den som Tshawe Baqwa fremfører.
Populær i Kina
I høst reiste Solveig sammen med bro- ren til Kina, og der viste de fram lmen i både Beijing og Shanghai. Filmen er også vist i Japan.
– Den samme uka som skreifestivalen pågår, skal lmen vises for unger i Kina. De har vinterferie den uka, og i Kina er det vanlig at ungene da reiser på ulike fe- riekolonier, der de får opplæring i dans og musikk, og det er på en av de leirene lmen skal vises.
Også denne vinterferien skal Ylva skjære tunger, forteller Melkeraaen. To- bias er allerede godt i gang med årets se- song, og han skal i tillegg lede skreikonfe- ransen sammen med Arne Hjeltnes.
– Da vi var i Kina kk vi også besø- ke den norske ambassaden i Beijing, sammen med Norsk Sjømatråd.
Besøker skoler
I tillegg til at lmen fortsatt skal vises på ere lmfestivaler framover, reiser Solveig Melkeraaen rundt og viser den på skolen, gjennom den kulturelle sko-
lesekken. I april besøker hun Nordland, og da skal skoleelevene i Vesterålen få se lmen,
– Jeg har aldri laget en lm som har slått så godt an i utlandet. Da jeg laget Flink Pike ble den veldig populær i Nor- ge, men en slik lm kan man lage i alle land. En lm om tungeskjæring kan bare lages i Nord-Norge, på en liten del av kyststripa, sier hun.
Hun sier den gode responsen gjør at hun blir motivert til å lage ere lmer.
– Nå er det bare i Australia og Afrika at lmen ikke har vært vist, ellers har den gått så mange plasser at jeg har ikke hatt tid til å være med på alle visningene, sier hun.
Tungeskjærerne ble fiskere
Melkeraaen skar selv tunger da hun var barn, og alle guttene som hun skar tun- ger sammen med, er skere idag.
– Det er helt unikt, arbeidet er ikke organisert av de voksne, ungene gjør det fordi de har lyst, og fordi de synes det er artig. Dessuten lærer de å være i et ar- beidsmiljø, og de lærer å være sammen med voksne, det er den typen lærdom du ikke kan lese deg til.
Hun understreker at tungeskjæringa også er viktig for rekrutteringa.
– Vi skal heller ikke glemme at ske- brukene er ikke avhengig av den jobben ungene gjør, de gjør det fordi de ser ver- dien av at ungene lærer å jobbe.
Melkeraaen har til nå laget fem lmer fra Vesterålen, men idébanken er langt fra tom.
– Jeg har ere idéer jeg jobber med, så det er ikke usannsynlig at det blir ere l- mer fra Øksnes og Vesterålen, her er det bare å velge og vrake, sier hun.
Tobias Evensen og Ylva Melkeraaen Lundell i filmen Tungeskjærerne, som har gått sin seiersgang over nesten hele kloden. (Foto: Solveig Melkeraaen)
16
VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL 2018