Page 25 - NorLense
P. 25
Det å utvikle nye typer oljevernutstyr er en lang prosess.
Fra ide til ferdig produkt tar som oftest flere år. Mye testing, prøving og feiling hører med. For et ferdig produkt kreves det fra enkelte markeder en dokumentert test fra Ohmsett test tank i New Jersey i USA. Den eneste i verden i sitt slag. Dette er svært kostnadskrevende, men også helt avgjørende spesielt for å komme inn på det Amerikanske markedet.
NorLenses store nyvinning, Oljetrålen med benevnelsen NO-T- 600-S, har vært hele tre ganger til test ved den 230 meter lange testtanken ved Naval Weapons Station EARLE - Ohmsett. Dette er et statlig testanlegg som ligger inne på militært område, og har den eneste testtanken i hele verden der man kan teste ut denne typen utstyr med ekte olje.
Overbevisende resultat. Siste gang oljetrålen ble testet ved Ohmsett var i 2013. Da ble den testet med hele 39 forsøk over to uker. Testen utføres ved at oljetrålen blir slept med ulike hastigheter opp til 3,5 knop gjennom et basseng fylt med sjøvann. Det slippes så ut 300 liter ren olje i testtanken som oljetrålen så fanger opp og lagrer i en sekk bak. Denne sekken er konstruert på en slik måte at den slipper ut sjøvannet og lagrer oljen i sekken. Testen viste at oljetrålen sam- let opp hele 92 % av oljen. Dette er et overbevisende resultat ingen konkurrenter kan måle seg med.
Testtanken er på 230 meter, og hele testforsøket er over i løpet av 1 minutt og 20 sekunder.
Slik ser oljen ut når den tømmes fra sekken til oljetrålen.
25
BRANNHEMMENDE TEPPE
Allerede i 1994 fikk NorLense vurdert en pro- sjektide av Sintef, Trondheim – et såkalt Brann- hemmende Teppe, som skal benyttes til å be- skytte oljelensa under brenning av olje innenfor lensa. I 1997 ble prosjektet kjørt videre i sam- arbeid med Atle Nordvik, tidligere teknisk sjef i Nofo, nå bosatt i USA. Sommeren 1998 ble konseptet testet i Mobile, Alabama, i samar- beid med US Coast Guard, og senere utenfor New York i samarbeid med US Navy. Begge testene viste at prinsippet fungerte tilfreds- stillende.
Prosjektansvarlig har vært Atle Nordvik, mens Remi Reinholdtsen og Hugo Svendsen har deltatt i utvikling og testinger.
NorLense har også andre jern i ilden. En rekke andre produkter med plastduk som råvare er utviklet, som blant annet disse:
HALLER OG SALGSBOD
I 1998 inngikk bedriften et samarbeid med Hallbyggarna i Sverige for produksjon og salg
for det nordnorske marked. Hallbyggarna leve- rer rammeverket i stål, mens NorLense produ- serer duken til de minste hallene.
Vinteren 1999 utviklet bedriften, i samar- beid med en lokal kunstner, Arthur Johansen, en ny type salgsbod, som har vært testet ut på flere messer.
OPPBLÅSBART TELT
Bedriften har under utvikling et oppblåsbart telt i samarbeid med Sivilforsvaret i Lofoten og Vesterålen. I rammeverket benyttes samme type slanger som i Ringlensa, og er spesialla- get for dette formål. Teltet vil i første omgang bli spesiallaget for kjemikalievern, karastrofe- områder og Forsvaret. Den første prototype er allerede klar. Ansvarlig for utvikling er Remi Reinholdtsen og Stein Martinussen.
PRESENNINGER OG ANNET
Bedriften har siden 1986 stadig profilert seg innen presenninger, spesielt innen fiskeopp- drett, fiskerier og landbruk. Blant annet har det vært jobbet med en såkalt «Lukket Merd» i fis- keoppdrettet. Den er svært miljøvennlig, spesi- elt for det ytre miljø. Utviklingen av produktet har skjedd i samarbeid med Giga AS, Bergen. Det ble levert flere slike systemer, men dette produktet viste seg for kostbart i investering og drift. De siste to årene har bedriften samar- beidet med Hobas Aqua, Harstad, om utvikling og produksjon av duk til landbasert oppdrett, hvor det er levert flere systemer.
Det vil i tiden fremover bli satset enda mer på presenningsprodukter.
FiskebølLensa