Page 16 - NorLense
P. 16
16
Gratulerer med 40 år i kampen mot oljesøl!
Generalsekretær i WWF-Norge Nina Jensen. Foto: WWF-Norge.
Full City i 2009. Michal Reinholdtsen helt til venstre, Nina Jensen og tidligere miljøvernminister Erik Solheim. Foto: NorLense.
2015 er et jubileumsår for mange; I 2015 har jeg 10-års jubileum i WWF og NorLense fyller 40 år. Det synes jeg det er god grunn til å feire! Spesielt ettersom jubileene henger ganske tett sammen.
Jeg startet min karriere i WWF, riktignok først som frivillig, men i 2005 ble jeg ansatt som koordinator for WWFs oljevern- prosjekt Ren kyst! Bakgrunnen var at vi så en kraftig økning i skipstrafikken og petroleumsvirksomheten langs norskekysten, og dermed også en kraftig økning i risikoen for oljesøl og ska- delige miljøkonsekvenser. Oljesøl kan ha store konsekvenser for blant annet sjøfugl, marine pattedyr og fisk, og når uhellet er ute er tid en avgjørende faktor. All erfaring tilsier at jo flere som rydder, jo mindre skade rekker oljen å gjøre. Derfor ønsket vi i WWF å trene frivillige i oljevern og gjennom det sikre kysten vår mot oljesøl.
Oljevernkursene ble utviklet i tett samarbeid med blant annet NorLense og Kystverket, i tråd med nasjonal læreplan for opp- læring i håndtering av akutt forurensning. Så når NorLense i år fyller 40 år føler jeg litt ekstra stolthet og eierskap til det, og det har vært utrolig gøy å følge den rivende utviklingen selskapet har hatt.
Mye vann har rent i havet siden vi startet samarbeidet, men det er ingen tvil om at den vakre kysten vår har nytt godt av det styr- kede oljevernet vi i felleskap har bidratt til. Siden 2005 har WWF og NorLense holdt hele 24 oljevernkurs – fra Svalbard i nord til Kristiansand i sør. Vi har trent over 550 frivillige, og rundt halvparten av dem har deltatt i både en og to oljevernaksjoner («Server» i 2007 og «Full City» i 2009). Det er ingen tvil om at vi sammen har bidratt til å holde kysten vår ren og fri for oljesøl!
Å arbeide med oljevern og WWFs frivillige gjennom 10 år har vært en stor inspirasjon, og det har vært imponerende å se det store pågangsmotet, innsatsviljen og motivasjonen de frivillige har. Det er få prosjekter hvor vi kan vise til så konkrete resultater som i dette, og våre frivillige har vært instrumentelle i å styrke norsk oljevernberedskap. WWF er stolte av – og takknemlige for - samarbeidet med NorLense gjennom alle disse årene, og som har vært avgjørende for suksessen til Ren kyst! NorLense har sørget for vellykket kursgjennomføring og ikke minst fått oss i havn gjennom to tunge oljevernaksjoner. Vi kunne rett og slett ikke klart dette arbeidet uten dere!
Jeg vil derfor sende en stor takk og gratulasjon til NorLense på 40-års dagen for innsatsen dere gjør for å sikre naturen vår mot oljesøl, og for et utrolig godt samarbeide gjennom mange år!
RINGLENSEN
I oktober 1988 fikk Norsk Oljelense forespør- sel om å utvikle en såkalt Ringlense for kyst- og offshorebruk, etter kravspesifikasjon fra Norsk oljevernforening for operatørselskaper (Nofo), som da hadde holdt på i to år uten å lyk- kes. I konkurranse med fire andre bedrifter i inn- og utland, bl.a. Nofi-Tromsø, fikk Norsk Oljelense bestilling i april 1989 på utvikling og produksjon av 400 meter havgående olje- lense.
Det viktigste med denne lensetypen var at lensa skulle være selvfyllende, med ringer som er seriekoblet inne i overvannsdelen. Bak- grunnen for denne lensetypen var krav til rask utsetting og inntak, liten bemanning, fleksibel i sjøen, større sikkerhet for mannskapet un- der utsetting, styrke og lave driftskostnader. Nofo trakk seg i 1990 fra prosjektet, men len- sa ble en stor suksess og ble kjøpt av en rekke oljeselskaper. Den er ennå et fremtidsrettet produkt for bedriften.
Ansvarlig for denne produktutviklingen var i første omgang Hugo Svendsen og Terje Olav
Hansen. I 1990 kom Remi Reinholdtsen for fullt med i forbedringsarbeidet for å få Rin- glensa i kommersiell produksjon
HAVNELENSER
For å bli mer konkurransedyktig på pris ble det satt i gang utvikling av to typer havne- lenser med fast oppdrift (isoporstaver med lengde 50 centimeter og med pvc-duk rundt), NO-20-F og NO-35-F. I 1990 ble den første ordre på 1000 meter NO-35-F levert til Esso, i konkurranse med Nofi-Tromsø. Ansvarlige for produktutviklingen var Hugo Svendsen, Terje Olav Hansen og Remi Reinholdtsen.
SPIRALLENSEN
I 1996 ble det satt i gang utvikling av en mel- lomtung lense i form av Spirallensa – senere også for kyst- og offshorebruk. Det benyttes en langsgående spiral i overvannsdelen istedet for ringer. Dette for å redusere material- og ar- beidskostnader, og dermed komme ned i pro- duksjonskostander. Spirallensa er bygd opp av de samme råvarekomponenter som i Ringlensa.
Remi Reinholdtsen er hovedansvarlig for utvik- ling av denne lensetypen
STRANDLENSE OG TANK
Våren 1999 har NorLense utviklet en Strand- lense med to stk. vannpølser nederst og ett stk. luftfylt pølse eller fast oppdrift på toppen. Videre har bedriften utviklet en fleksibel tank med et volum på 3.000 liter, med en flytekrage på toppen. Dette utstyret er utviklet til strand- rensing. Per Bendiksen er hovedansvarlig for utvikling av disse produktene.
FLOMLENSE
I samarbeid med Landbrukshøgskolen på Ås, har bedriften under utvikling en type Flomlen- se, som blant annet har vært testet i nærheten av bedriften. Lensen skal erstatte de tradisjo- nelle sandsekkene. Ansvarlig for flomlensa er Remi Reinholdtsen.
FiskebølLensa