Page 34 - skreifestival-2018
P. 34

 – Godt samarbeid er vik
Arne E. Karlsen er ny daglig leder hos Gunnar Klo AS, og han ser mange muligheter både for bedriften, og for skreien som råstoff. – Det er et stort potensial i blant annet restråstoffet, og her ønsker vi å være med på ut- viklinga videre, sier Karl- sen.
Sverre Idar LakSå
Det er litt over to måneder siden Arne E. Karlsen overtok som daglig leder for Gunnar Klo AS etter svigerfar Gunnar Jarl Klo.
– Jeg har jobbet her før på 2000-tallet, og siden jeg er inngiftet i familien har jeg et nært forhold til bedriften. Da jeg   kk tilbud om å bli daglig leder var det lett å takke ja, sier Karlsen.
Nå er han ukependler mellom Trom- sø og Myre, og  ytting tar han og famili- en som det kommer.
– Vi har ikke noen tidsplan, så vi får se hva som skjer, sier han.
Han sier han trives veldig godt i job- ben, og at alle bidrar til at drifta skal gå så godt som mulig.
– Dette er en familiebedrift, og da bi- drar alle der det trenges.
Vil videreutvikle
Karlsen kommer fra jobben som øko- nomidirektør i Nergård, og han sier det er både likheter og forskjeller mellom de to arbeidsplassene.
– Gunnar Klo AS er for det første kon- sentrert geogra sk til Øksnes og ikke etablert langs hele kysten med en rekke anlegg. Videre har vi laks, mens Nergård AS er en av de største i Norge på tråldrift.
Han har ambisjoner for bedriften, men det blir ikke satt igang noen store prosjekt denne sesongen utover at man har fått lov å eie et  skefartøy 100 pro- sent.
– Nå er det sesong, og da må vi kon- sentrere oss om det. Ambisjonene er at Gunnar Klo AS skal bidra til den lokale verdiskapingen på hvit sk og laks, og vi skal levere et tilfredsstillende resultat, sier Karlsen.
Ved Gunnar Klo produseres det fer- sk sk, salt sk, tørr sk og  letprodukter. Med en brei portefølje er det viktig å få inn  sk av riktig kvalitet.
– Vi skal videreutvikle avdelingene både på Myre og på Stø, og vi må hele ti- den tilpasse oss rammebetingelsene, sier Karlsen.
Sikrer råstoff
– Etterhvert skal vi lage langsiktige planer for den videre driften, og dersom anledninga byr seg, ser jeg ikke bort fra at vi kjøper  ere  skebåter, dersom vi får lov, sier Karlsen.
Han sier det har vært mye næringspo- litikk frem til man  kk lov til å sikre at rederiet Morgenstjerne fortsatt har lokal tilhørighet og levere  sk til Stø. Det ble mye debatt da Gunnar Klo AS  kk dis- pensasjon fra deltakerloven til å kjøpe et  skefartøy med kvoter.
– Vi ønsker å ha sikkerhet for levering på en del av det volumet som vi kjøper inn, og da kan vi tenke oss å kjøpe  ere båter. Det er rundt 20 anlegg langs kys- ten som er eid av  skere på blad B, og så lenge  skerne kan eie  skemottak, så mener jeg at  skemottakene bør kunne eie båter, sier Karlsen.
Han sier at de ikke har opplevd kritikk rettet mot bedriften direkte.
– Det er nok  skeriministeren som har fått mest kritikk, og det er for det meste  skerorganisasjonene som er mot dette.
De andre industribedriftene har ikke sagt så mye om dette, sier han.
Restråstoffet er viktig
Karlsen mener det i framtida vil være viktig å øke verdiskapinga på restråstof- fet.
– Potensialet er ikke tatt fullt ut. Her på Myre har vi  ere bedrifter som bruker restråsto et, men det er fremdeles rom for økt verdiskaping og lønnsomhet. Derfor er jeg veldig tilfreds med at Vest- erålen Marine Proteiner AS er etablert, sier han.
Han sier det fortsatt vil være viktig at kommunen legger til rette for nyetable- ringer i kommunen, samt at alle havnene i kommunen blir markedsført. Det er et felles ansvar.
– Vi har det meste i havna, men vi kan ikke stoppe opp av den grunn, det er en voldsom kapasitet som ikke er fullt ut- nyttet, og vi må utvikle oss videre.
Satser på levendelagring
I samarbeid med Sommarøy Produk- sjonslag AS og rederiet Olagutt AS skal Gunnar Klo AS kjøpe levendelagret  sk i 2018, og det er de ikke alene om. Skrei- konferansen har levendelagring som ho- vedtema, og det mener Karlsen er viktig.
– Det er mange fordeler med levende- lagring. Vi kan lagre  sken og slakte den i perioder med mindre  sk, vi kan ha til- gang på  sk selv om været ikke tillater at båtene går ut, og vi holder kvaliteten god, sier Karlsen.
Det er mange anlegg for levendelag- ring langs kysten, og Øksnes kommune er kommet langt i utviklinga av levende- lagring.
– Vi har et godt miljø her i Øksnes, og gjennom Arena Torsk samarbeider alle om å  nne de beste løsningene, det er veldig positivt, og en styrke vi tjener på alle sammen.
Arne E. Karlsen er ny daglig leder hos Gunnar Klo AS. (Foto: Sverre Idar Lakså)
– Skreifestivalen gjør en fantastisk innsats med å markedsføre skreien, og det er etter hvert blitt en nasjonal begi- venhet. Jeg synes det er artig at festivalen klarer å bringe generasjonene sammen, både store og små, gammel og ung sam- les på festivalen, sier Karlsen.
– Vi sponser lokale initiativ, herunder skreifestivalen, og det tjener vi, Myre, Øksnes og Vesterålen på, slår Karlsen fast.
        Produksjonslinjer til  skeindustri, oppdrett og fartøy
 . Fiskepumper
. Sorteringsutsyr
. Losse-/blødetank
. Sløyelinjer
. Kassehåndtering/palletering
. Israke
. Sløyemottak
. Tinetank
. Saltfiskutstyr
. Nedstøpningsrenner
Sløyeline fartøy Sløyemottak
Melbu Systems as, Sminesgt. 3, N-8445 Melbu, Norway.
Melbu Systems as, Sminesgt 3, N-8445 Melbu, Norway.
Tel.: (+47) 76 11 83 00 | Fax: (+47) 76 11 83 18 | post@melbusystems.no | www.melbusystems.no
Tel.: (+47) 76 11 83 00 | Fax: (+47) 76 11 83 18 | post@melbusystems.no | www.melbusystems.no
34
VESTERÅLEN SKREIFESTIVAL 2018
t












































   32   33   34   35   36